Жаңа жыл қарсаңында адамдар өз үстелін түрлі қылып безендіргісі келеді. Мереке қарсаңына қалай жақсы шарап таңдауға болады?
Зерттеу бойынша, қазақстандықтар мықты алкогольді аз тұтына бастады. Сонымен қатар әлемде жоғары сапалы сусындарға деген сұраныс артты.
Ал бұл салада Қазақстанның өзіндік жетістіктері бар. Жаңа жылды жоғары сапалы табиғи шарапсыз елестетуге болмайды деген пікірде гурмандар. Соның ішінде ойнақшып тұратын шараптар өндірісінің көшбасшылардың бірі – Arba Wine компаниясы. Шарапшылар үшін жыл қалай өтті? Тұтынушылар қандай бонустарды ие бола алады? Мерекелік дастарханға шарап таңдағанда қателеспеу үшін, не істеу керек? Бұл сұрақтарымызға компанияның топ-менеджерлері жауап берді.
ШАРАП САЯХАТТЫ ЖАҚСЫ КӨРМЕЙДІ
«Экономикалық көрсеткіштерге сүйенсек, 2021 жыл 2020 жылға қарағанда табысты болды», – дейді Arba Wine бас директоры Санжар Найманбаев. – Көктемде қайта-қайта үсік шалғандықтан өнімділік төмен болды. Бірақ жүзім неғұрлым аз болса, соғұрлым жақсы деген қағида бар. Біз 2021 жылғы егіннен таңғажайып шараптар жасаймыз. Пандемия бізбен жұмыс істейтін қонақүй мен мейрамхана бизнесіне (HoReCa) қатты әсер етті. Және бұл әрине, біздің де қызметімізге әсер етті. Бәрімізге жаңа жағдайда жұмыс істеуді үйрену керек болды. Біз Алматы мен Нұр-Сұлтан қалаларына жеткізу қызметін дамыта бастадық. Шараптанушыларға ыңғайлы болу үшін Arba Wine өзінің мобильді қосымшасын шығарды. Біз лоялдық жүйені енгіздік, оған жинақталған жеңілдіктер жүйесі, сондай-ақ басқа да бағдарлама – вендемия кіреді. Бұл келесі жылғы өнімнен шараптарды 30-40% жеңілдікпен сатып алуға болатын келісімшарттар.
– Қандай жағдайда тегін жеткізу қызметін ұсынасыз?
– Мұндай жеткізу 20 мың теңгеден жоғары тапсырыстар үшін жүзеге асырылады. Бірақ біз сізге тапсырыстарды кешіктірмеуге кеңес береміз, өйткені Жаңа жыл алдындағы соңғы күндері өте көп жұмыс пен қатты кептеліс болады.
– Ойнақшып тұратын шарап үшін жарқырайтын затбелгіні қолданатыныңыз рас па?
– Жаңа жыл әрқашан сиқырлы. Біздің дизайнерлер ерекше белгісі бар жарқыраған шарапты әзірледі. Мұздық суретінің ерекше құрамы кез келген жарықтан қуат алады және қараңғы кеңістікте жарқырай бастайды. Бізде көбікті шараптардың небәрі үш түрі бар. Олардың бірі шампан әдісі бойынша шығарылады, ол Францияның Шампань провинциясында әйгілі ойнақшып тұратын шараптар үшін қолданылады.
– Жаңа жыл қарсаңында асығыста жалған немесе сапасыз шарапқа тап болу оңай. Сондай жағдайға тап болмас үшін, не істеу керек?
– Негізі алкоголь құрамы жоғары ішімдіктердің жасандылары көбейіп кетті – бірінші кезекте арақ пен коньяк. Ал шарапқа келетін болсақ, оны қолдан жасау әлдеқайда қиын. Әрине, жақсы шарапты таңдау үшін сіз әлі де сусын туралы көбірек ақпарат алуыңыз керек және ақпараттың бәрі біздің Arba Wine Family қол жетімді мобильді қосымшасында бар.
Шарап таңдағанда, арзан бағаның артынан қумауға кеңес беремін. Импорттық және отандық шараптардың құнын салыстыру да дұрыс емес. Мысалы, біреулер сол бағаға жергілікті өндірілген шараптан гөрі Италиядан төрт мың теңгеге шарап алған дұрыс деп ойлауы мүмкін. Бірақ сіз итальяндық шараптың бағасы қалай орнатылатынын түсінуіңіз керек. Оған өндірушінің құнынан бөлек, көлік шығындары кіреді. Отандық шараптар үшін логистикалық шығындар соншалықты жоғары емес. Яғни, дәл сондай бағамен импорттық шарап сатып ала аласыз, бірақ оның сапасы әлдеқайда төмен болуы мүмкін.
– Тасымалдау және сақтау сусынның сапасына қалай әсер етеді?
– Шарап саяхатты ұнатпайды, өйткені ол тірі организм. Сомельерлер шарап бергенде де, оны бұзбау үшін бөтелкемен абайсыз қозғалыстар жасамау керек дейді. Сонымен қатар, егер тасымалдаудан кейін шарапты біраз уақыт жатқызып қойса, ол қалпына келеді. Сақтау шарттарына ұқыпты келген дұрыс. Бөтелкелерді шарап тығынға тиетіндей етіп көлденең немесе еңкейтіп сақтау керек. Өйткені дәстүрлі тығын уақыт өте кеуіп, ауа тарта бастайды. Сондай-ақ біз бұралмалы болат тығындарды қолданамыз, оларда мұндай проблема жоқ.
– Шарап саяхаттауды ұнатпаса да, сіз оларды халықаралық байқауларға жібересіз бе?
–Жақында біз Ұлыбританиядағы байқауға қатыстық және біз ұсынған үш рислинг дизайны да марапаттарға ие болды. Бір шарап алтын медальмен марапатталса, қалған екеуі Masters атағын алды. Бұл алтын медальден де мәртебесі жоғары ең жоғары марапат.
ҚАЛТАДАҒЫ АРТЫҚШЫЛЫҚТАР
Өткен жылы Arba Wine Family мобильді қосымшасы пайда болды. Ол туралы бізге БАҚ департаментінің директоры Ғазизбек Сұлтан айтып берді:
– Қолданба біздің тұтынушылармен байланысты айтарлықтай жеңілдетті және оларға өнімдерді сатып алуға, қосымша ақпаратты табуға және қызметтерімізге ие болуға мүмкіндік берді. Қосымшаны орнату арқылы сіз жинақталған жеңілдіктер жүйесіне қатыса аласыз. Біздің бонустар «арбинки» деп аталады.
Алғашқы сатып алу кезінде барлық пайдаланушылар тұрақты 5% жеңілдік алады. Сонымен қатар, шарапты бірінші сатып алу 7% жеңілдік береді, нәтижесінде баға 12% төмендейді. Арбинктердің белгілі бір деңгейіне жеткенде, тұрақты жеңілдіктердің пайызы артады және 15% жетуі мүмкін.
Біз Қазақстанда бірінші болып коллекциялық шарап аукциондарын өткізіп жатырмыз. Онымен қоса, аукцион мобильді қосымшаның көмегімен жүзеге асырылады. Біз үш схема әзірледік: бірінші, екінші және орташа баға аукционы. Бірақ бұл аукцион бір адам емес, ең нәтижелі қатысушылар тобы жеңіске жету үшін жасалады.
– Мобильді қосымша арқылы шараптан басқа не сатып алуға болады?
– Шарап жиынтықтарына арналған кейстер мен футлярлар, сондай-ақ біздің іс-шараларға билеттер – біздің жүзімдіктер мен шарап зауыттарына жеке дәм тату мен экскурсиялар. Бұл шараптың қалай туылғанын көру және табиғатта серігу үшін тамаша демалыс уақыты. Мұндай сапарлар қазақстандықтар арасында да, шетелдіктер арасында да өте танымал. Яғни, бізде QR кодтары бар толыққанды билет қызметі бар. Сондай-ақ қосымшада бізде Vendemia бағдарламасы бойынша келесі жылдың өнімінен шарап сатып алу туралы келісім-шарттар бар. Оның үстіне сіз біздің өнімдерді сатып ала алатын Қазақстан бойынша серіктестеріміз, дүкендер мен мейрамханалар туралы ақпаратты таба аласыз. Мобильді қосымшаның атындағы «family» сөзі кездейсоқ емес. Бұл ерекше клуб, оның мүшелері көптеген артықшылықтарға ие.
КЕЗДЕСУ ОРНЫ
Алматыдағы «Arba Wine» компаниясының директоры Эльнара Омарова шарап қоймасын мәдени орталыққа айналдыруды біледі:
– Arba Wine ұсынатын шараптардың барлық ассортименті, оның ішінде ойнақшып тұратын қышқыл шараптар біздің шарап зауыттарында ұсынылған. Солардың бірі Алматыда Абылай хан даңғылы, 71, Гоголь көшесінің қиылысында орналасқан. Екінші – Нұр-Сұлтан қаласы – Сығанақ көшесі, 39/1. Жаңа жыл мерекесіне орай компания қышқыл шараптарымызға 10% жеңілдік жасады. Оларға арналған баға диапазоны жеңілдікті есепке алғанда 4 мыңнан 7 мың теңгеге дейін. Шарап зауыттарының жұмыс уақыты дүйсенбіден сәрсенбіге дейін және жексенбі күні 11.00-ден 22.00-ге дейін. Бейсенбіден сенбіге дейін – 11.00-ден 23.00-ге дейін. Жаңа жыл қарсаңында біз жұмыс уақытын ұзартуымыз мүмкін, өйткені бұл күндері клиенттер саны айтарлықтай артады. Бұл туралы әлеуметтік желілерде және мобильді қосымшада қосымша хабарлайтын боламыз.
Қышқыл шараптардан басқа, бізде ақ, қызыл, қызғылт түсті шараптардың кең ассортименті, сонымен қатар көптеген халықаралық марапаттардың лауреаттары премиум шараптары бар. Жалпы алғанда, бізде 170-тен астам марапат бар, бұл келесі жылы 15 жылдығын атап өтетін жас компания үшін үлкен жетістік.
Винотека – шараптың дәмін татып, сатып алатын жер ғана емес, сонымен қатар, достарыңызбен жайлы атмосферада отыруға болатын жайлы орын. Шараптан бөлек біз қонақтарымызға жеңіл тағамдар ұсынамыз. Бізге дипломаттар мен шетелдіктер жиі келеді, сондықтан орындарға алдын ала тапсырыс беруге болады. Бізде 30 адамға дейінгі шағын топтар үшін тақырыптық кештер, концерттер, шараппен сурет салу шеберлік сабақтары, тіпті жаңа жылдық корпоративтік кештер өткізіледі. Олар әлеуметтік қашықтықты сақтай отырып, дегустация түрінде өтеді. Сондай-ақ біз апта сайын дәстүрлі шарап дәмін тату кештерін өткіземіз, презентация фильмдерін көрсетеміз, жаңа өнімдерді ұсынамыз.
Біздің компанияның бір бағыты – Қазақстанда шарап мәдениетін дамыту. Біз шараптарымыздың неліктен биоорганикалық, яғни толығымен табиғи екенін түсіндіреміз. Дегустация кезінде біз сусындарды қалай дұрыс ішу керектігін, оларды немен араластыруға болмайтынын, тіпті шараптың белгілі бір түріне стаканның қандай пішіні қолайлы екенін айтамыз.
Соңғы жылдары елімізде шараптанушылар саны артып келеді. Бірегей табиғи жағдайлардың арқасында Жібек жолының кіндігінен шыққан шарап әлемдік нарықта өзінің лайықты орнын алып, ауыл шаруашылығын ғана емес, сонымен қатар экотуризмді де дамытуға серпін бере алатынына сенімдіміз», – деді Эльнара Омарова.
Иә, шарапты да ішудің өз мәдениеті бар екен. Бірақ шараптың аты шарап болған соң, оны іше алатын да, іше алмайтын да адамдар бар. Бірақ ежелден бері тектілік шарап ішу мәдениетінен емес, дастархан басында өзін ұстай білуінен аңғарылған емес пе? Рас, шарап ішу мәнері адамға өзін мәдениетті сезінуге көмектеседі, бірақ халықта «киім-кешегіне қарап қарсы алады, ой-өрісіне қарап шығарып салады» деген де сөз бар.
Келе жатқан жаңа жыл құтты болсын!
Сіз жаңалықтар туралы не ойлайсыз