Зооноздық инфекциялар – жануарлар мен адамдарға тән ауру.
Олардың қоздырғыштары жануарлардан адамға жұғады, ал инфекцияның негізгі көзі үй жануарлары мен олардың қалдықтары болып табылады.
Алматыдағы №11 қалалық емхананың эпидемиолог дәрігері Әсия Құлжанова қандай аурулар зооноздық инфекцияларға жатқызылатынын айтты. Оларға бруцеллез, листериоз, лептоспироз, иерсиниоз, токсоплазмоз, эхинококкоз, құтырма және т.б. Маман зооноздық инфекцияның ауру адамнан дені сау адамға жұқпайтынын баса айтты.
Алматыда жыл сайын бруцеллез, листериоз, иерсиниоз сияқты аурулар тіркеледі. Әсия Құлжанованың айтуынша, ауруды жұқтырудың негізгі себептері мал өнімдерін, әсіресе шикі сүтті, сондай-ақ қаймақ, сүзбе, ірімшік, құрт, сары май сияқты пастерленбеген ашытылған сүт өнімдерін тұтыну болып табылады.
Бруцеллез – дене қызуының көтерілуі, қалтырау, әлсіздік сияқты тұмауға ұқсас белгілермен басталатын ауру. Егер емделмеген болса, ауру асқынып, артритке, жүрек-тамыр жүйесі мен миға зақым келтіруі мүмкін. Дәл диагноз қою үшін зертханалық зерттеулер қажет.
Бруцеллездің негізгі берілу жолдары шикі сүтті және пастерленбеген ашытылған сүт өнімдерін, әсіресе базарларда жеке тұлғалардан сатып алынған сүт өнімдерін тұтыну болып табылады. Дәрігерлер пастерленген сүт өнімдерін мамандандырылған дүкендерде немесе сенімді өндірушілерден сатып алуға кеңес береді.
Листериоз және иерсиниоз жануарлармен қарым-қатынаста, нашар термиялық өңдеуден өткен тағамдарды тұтыну арқылы, сонымен қатар үйде кеміргіштердің болуы арқылы беріледі. Кеміргіштер осы инфекциялардың қоздырғыштарын тасымалдайды, көкөністер мен жемістерді нәжісімен ластайды. Ластанған тағамдарды тұтыну инфекцияға әкелуі мүмкін.
Бұл аурулар адамдар үшін қауіпті, олардың асқынулары, соның ішінде ішкі органдар мен жүйке жүйесінің зақымдануы болып табылады. Өзіңізді зооноздық инфекциялардан қорғау үшін эпидемиолог мыналарды ұсынады:
• Қолданар алдында жануарлардан алынатын өнімдерді термиялық өңдеуден өткізіңіз.
• Сүт өнімдерін сапасына кепілдік берілген жерлерден ғана сатып алыңыз.
• Тамақтану алдында көкөністер мен жемістерді жақсылап жуыңыз.
• Үй шаруашылықтарындағы кеміргіштердің санын бақылау.
Негізгі гигиена және қауіпсіздік ережелерін сақтау қауіпті аурулардан аулақ болуға және отбасыңыздың денсаулығын сақтауға көмектесетінін есте сақтаңыз!
Сіз жаңалықтар туралы не ойлайсыз