Қою қан немесе қанның тұтқырлығының жоғарылауы тромбоз бен жүрек-қан тамырлары ауруы дамуының маңызды қауіп факторы.
Тромбоз миокард инфарктісі, инсульт және басқа қан тамырлары ауруы сияқты ауыр асқынуға әкелуі мүмкін. Алматы Қалалық кардиологиялық орталығының кардиологы Анар Алпарова қанды сұйылту және тромбоз қаупін азайту үшін бірнеше тиімді әдісті атап өтті.
— Тромбоздың пайда болуын азайту үшін суды көп тұтыну қажет, өйткені денені ылғалдандыру қанның сұйылтуының негізгі аспектісі. Жүрек жеткіліксіздігі бар емделушілерге ішу режимінің көлемі дәрігердің ұсынысы бойынша жеке таңдалады. Судың жетіспеушілігі қанның қоюлануына әкелуі мүмкін. Сондай-ақ, қанды сұйылту үшін балық (ақсерке, сардина), зығыр және Чиа тұқымдары сияқты омега-3 май қышқылдарына бай тағамды тұтыну қажет. Омега-3 қанның тұтқырлығын төмендетуге және қабынуды азайтуға көмектеседі. Құрамында күкірт қосылысы бар тағамға сарымсақ пен пияз жатады. Е дәруменіне бай тағам (жаңғақ, дәнек, асжапырақ) қанды сұйылтуға ықпал етеді, — дейді маман.
Кардиолог қанның қоюлануына әкелетін және шектелуі керек тағамды да атап өтті — бұл майлар мен транс майлармен қаныққан тағам. Олар сіздің денеңіздегі холестерин деңгейін жоғарылатады. Сондай-ақ, дәрігер тұзды тұтынуды азайтуға кеңес береді, өйткені бұл қан қысымының жоғарылауына және қанның қоюлануына ықпал етеді.
Сонымен қатар, кардиолог қан айналымын жақсартатын және оны сұйылтуға ықпал ететін тұрақты жаттығу жасауды ұсынады.
— Егер сіздің қан қою болса, кейбір жағдайда дәрігер қанды сұйылтатын антикоагулянттарды тағайындай алады. Олар қанның ұю қабілетін төмендетеді және қан ұйығыштарының пайда болуына жол бермейді»,- деп қорытындылады Анар Алпарова.
Есіңізде болсын! Қанның оңтайлы тұтқырлығын сақтау тромбоз бен жүрек-қан тамырлары ауруларының алдын алудың маңызды аспектісі. Диетаға пайдалы тағамды қосу, үнемі жаттығу жасау, жаман әдеттерден бас тарту және дәрігердің ұсынысын орындау қан ұйығыштарының пайда болу қаупін азайтуға және жүрек денсаулығын сақтауға көмектеседі.
Сіз жаңалықтар туралы не ойлайсыз